НачалоНовини 2020/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

11.08.2020 - Без инциденти, с едно нарушение през първите два излета за новия ловен сезон

На 8 август се откри ловният сезон 2020-2021. Хиляди любители на този вид спорт упражниха уменията си в първите два излета в най-атрактивния лов на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Служителите на Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и техните териториални поделения, със съдействието на структурите на МВР извършиха масирани проверки за спазване на ловното законодателство. Повече от 1140 ловци от 260 дружинки са проверени на територията на цялата страна. Установено е едно нарушение на територията на Регионална дирекция по горите – Берковица. Ловец от Ловна дружина „Пудрия“ в неделния ден е отстрелял фазан – неразрешен в този период на годината за лов дивеч. На нарушителя проверяващите са съставили акт, а законно притежаваното ловно оръжие и дивеча са задържани.

Дисциплина и отговорност, спазване на противоепидемичните мерки и мерките за биосигурност по отношение предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете е проявена от страна на участниците в лова. Излетите са проведени при спазване на нормативните разпоредби за безопасност, без инциденти, които да помрачат успешното протичане на лова.

Изпълнителна агенция по горите продължава масираните проверки и призовава ловците за спазване законовите разпоредби, епидемичните и мерките за биосигурност, на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.