НачалоНовини 2017/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.04.2017 - „Лесовъд за един ден” в РДГ Смолян

На 1 април 2017 година от 10.00 часа в с.Хасовица, община Смолян експерти от  Регионална дирекция по горите Смолян се включиха в Националната инициатива „Лесовъд за един ден” съвместно с лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие Смолян и Държавно горско стопанство Смолян. 

Инициативата се проведе в близост до с. Хасовица с приятен поход в гората като се стига до насаждение пострадало от пожар, участие взеха деца и ученици от град Смолян на възраст от 5 до 12 години. 

През часовете на разходка в гората с децата се водеха приятни беседи от всички лесовъди  за да могат децата да опознаят професията и работата на лесовъда в горска обстановка, те се запознаха с най-често срещаните дървесните видове, разпознаваха следи на диви животни в естествена среда и опознаваха горските екосистеми и процесите които протичат в тях.

Децата видяха последиците от горските пожари, запознаха се с повреди от насекомни вредители и последващите лесовъдски действия по опазване, защита и възобновяване на горите. Беше разяснена необходимостта от водените санитарни сечи извърши се и практическа демонстрация по маркиране, поваляне и разкройване.

Всички деца бяха наградени с шапки, брошури и със символични медали от дърво на които изрисуваха и представиха мотото тази година  „Гората е живот“.