НачалоНовини 2022/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.06.2022 - На Еньовден с чаша ароматен билков чай

Дирекциите на природните паркове ще посрещнат своите гости на Еньовден с чаша ароматен билков чай. Екипите на дирекциите са организирали разнообразни мероприятия, свързани с празника.

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ и тази година организира традиционния фестивал „Зелени слънца“. Той ще стартира в 5.33 часа с изгрева на Слънцето на поляната до информационния център на паметник „Създатели на Българската държава“.  Ще бъде сплетен венец от билки, под който всички присъстващи ще преминат в ритъма на Еньовско хоро. По програма са предвидени ателиета, в които малки и големи ще могат да си направят венци и еньовски китки. Присъстващите ще могат да се запознаят със стари бабини рецепти от лечебни растения, а за настроението ще се погрижи вокална група „Медени гласове“. Празникът ще продължи и вечерта от 18.30 ч. пред Астрономическата обсерватория на платото с творчески ателиета и забавления.

Екипът на Дирекция на  ПП „Странджа“ ще посрещне изгрева на слънцето с ритуал Еньова буля в местността Чадъра над село Стоилово. Експертите на парка съвместно с представители от община Малко Търново, кметското наместничество на село Стоилово, Народно читалище „Георги Попаянов 1914“, местни жители и гости ще отбележат празника в ранните зори със събиране на лечебни билки и туристическа екскурзия. Вечерта мероприятието ще продължи с вплитане на билките във венци, букети,  изпълнения на народни песни и танци.

Експертите от ПП „Рилски манастир“ ще посетят три детски градини в гр. Рила, гр. Кочериново и село Бараково, в които ще запознаят децата с най-често срещаните лечебни растения, ще направят венец от билки за здраве и ще пият ароматен билков чай с тях.

Дирекцията на ПП „Сините камъни“ са организирали поход с деца в местността Карандила. Експертите от парка ще покажат нагледно на малчуганите характерните билки, дървесни видове, защитени растения. По програма е предвидено да се съберат билки, от които на място ще се приготви лечебен чай и така всяко дете ще запомни неговия аромат и вкус.

Експертите от ПП „Русенски Лом“ ще посрещат всеки посетител на парка с чаша ароматен билков чай.